Hur får du bebis att sova?

Det finns inget och då menar jag verkligen INGET som slår så hårt som den sömnbristen man drabbas av när man får barn. Det går liksom inte mentalt förbereda sig eller sova ikapp innan för att orka med. Jag tror att jag kan prata för alla småbarnsföräldrar när jag säger att så stor del av ens tid de första åren med barn går ut på att få dom att sova, sova gott, sova själva, sova länge osv. osv.😅 Det handlar om barnets sömn och din egen sömn (eller brist utav den) och din partners. Självklart finns det ingen enkel lösning eller mirakeltips som fungerar för alla små gulliga vägrar-att-sova-bebisar därute, men jag vet att när man är desperat så tar man tacksamt emot alla tips, stora som små. Så jag tänkte lista några saker nedan som jag hittills fått lära mig den hårda vägen med mina två små pojkar. Är ni redo? Då kör vi!
Alla bebisar är olika
”Okej, det här är väl ändå inget tips för att få min lille att sova bättre?!” Tänker du kanske nu? Nej du har rätt, men jag skulle ändå vilja trycka in det här i skallen på alla nyblivna föräldrar, så jag säger det igen; alla bebisar är olika! Det är alldeles för lätt att jämföra sig med andra. Vi fungerar ju alla olika som vuxna och så är det ju även med de små liven. Vissa sover mycket mer, andra inte, vissa har ett extremt närhetsbehov, någon älskar vagnen, andra vägrar. Det här har blivit så extra tydligt för mig med andra barnet, han är raka motsatsen till vad min förste var! Och det beror inte på vad vi gjort/inte gjort, de var bara olika från start!
Bara för att nämna några skillnader; förste vägrade napp, andra tog från första gången. Första gallskrek och sov uruselt fram tills cirka 2 år, andra sover redan nu vid 4 månaders ålder upp till 8 timmar i sträck på natten. Första hatade vagnen, andra vill helst sova i vagnen varje sovstund. Första älskade att sova i bil, den andra gallskriker sig hes tills han får komma ur bilen. Och vi har inte gjort något annorlunda!
Såå därför är det så viktigt att ha det i bakhuvudet hela tiden, tänk inte att din bebis ska passa in i en mall för ”hur en bebis ska vara”, se det som din uppgift att försöka lära känna ditt barn och vad hen gillar istället. Det blir liksom en lite lättare approach till det hela istället för att stånka sig svettig med att kämpa med något hen inte gillar.

Sömnschema

Här kommer ändå kanske vad som varit ett litet mirakel-tips för mina bebisar, jag hittade rulla vagns sömnschema och den har stämt så himla bra (oftast i alla fall om man bortser från alla faser de går igenom t.ex)! Man knappar in bebis ålder och sedan vilken tid de vaknade på morgonen. Sedan får man förslag på när det vore lämpligt med alla sovstunder under dagen. Det har varit guld värt för mig! Det är ju inte alltid på pricken såklart, och det är inte varenda eviga dag det stämt, men det brukar inte diffa mycket mer än en kvart-tjugo minuter på när jag sedan fått dom att sova! Här är länk!

Vägrar vagn-bärsele!

Med första blev det en sådan smällkäft när han gallskrek i vagnen hela tiden, jag som hade sett framför mig hur jag gick långpromenader i solen och njöt av tystnaden. Not so much😅 Glömmer aldrig när jag ändå envisades med att gå en 5 km-runda runt en sjö för att sedan hamna i panik på Ica maxis kundtoalett för att amma och sedan lägga ner en skrikande bebis och halvspringa hem sista tjugo minuterna😂 Så vet inte varför det tog så lång tid för mig att upptäcka bärselen, men den har verkligen hjälpt! Där har båda mina sovit gott och den här mamman har kunnat gå ut och få frisk luft, göra små-ärenden osv😅

Checklistan
Ibland kan det vara den simplaste anledning som gör att bebis inte är nöjd, så lika bra att checka av:

  • Är blöjan torr?
  • Är det för varmt? Är det för kallt?
  • Hungrig?
  • Förkyld?
  • Går hen igenom en av de där tio faserna?

Sluta jämföra!

Den här är så självklar men också den svåraste; sluta jämför ditt barn med andras! Tro inte på allt myspys du ser på instagram, det är en filtrerad verklighet och alla kämpar på något sätt!

Samsov

Vår förste var som sagt så tuff med sömnen, han gick inte att lägga ner på rygg utan att han skrek i princip och jag kan räkna på ena handen hur många gånger vi lyckades få honom att sova i spjälsäng under hans tre år och då max någon timme. Ett tag satt jag på golvet vid spjälsängen och bara grät för att han vaknade varje gång jag la ner honom, han var ledsen, jag var ledsen och utmattad. Enda sättet han ville sova var på mig i många, många månader och sedan tätt intill. Så till slut slutade vi kämpa emot och accepterade att samsovning var enda sättet, vi fick ju äntligen sova mer sammanhängande! Han samsover fortfarande, nu tre år och nu bryr jag mig inte ett dugg! Jag vet inte varför det är sådan norm att ”barn ska lära sig sova själva” när inte ens de flesta av oss vuxna vill det! Så släpp all ”prestige”, gör det som funkar och gör att ni får sova och vara normalt fungerande föräldrar, vad det nu än kan vara❤️

Acceptera

Ibland finns det helt enkelt inget bra svar eller lösning på varför ditt barn inte vill sova. Kanske är det till och med så illa att ditt barn har kolik eller fruktansvärt ont i magen hela tiden. Då finns det inget mer irriterande än att höra ” det kommer bli bättre”. För du håller ju på att bli galen! Meeen, det är faktiskt sant för det mesta. Allt kommer och går i perioder och det enda man kan göra är att härda ut och förhoppningsvis få hjälp av de runtomkring!❤️

Har ni några tips att dela med er av till alla trötta föräldrar därute? Kommentera gärna❤️

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

Therese
,

Så bra tips med sömnschemat! Ska testa så snart lillen blir 4 månader.

Ja varför envisas med att bebisar måste sova själva i spjälsäng? Här samsover vi också men det har inte fungerat att sova med både 3 åring och bebis i samma säng då bebis väcker 3 åringen. Så stora barnet fick snabbt lära sig sova i egen säng!

Vi använder oss av ”White noise” (finns spellista på Spotify), upplever att min bebis slappnar av och sover bättre till detta brus, och även jag själv faktiskt 😊