Stop mom-shaming – hedvigs

hedvigs

Annons

Stop mom-shaming

När man får barn är det som att kliva in i en helt ny värld, på många olika plan. Jag har svårt att tänka mig att något annat kan vara mer omvälvande i livet än just att bli förälder. Med titeln som mamma följer också en hel del ovälkommet. Ett fenomen som främst verkar röra mammor, nämligen mom-shaming (inte märkt av någon dad-shaming?). Margaux skrev om det för någon dag sedan i sin blogg och jag kan bara skriva under med +1.

Det är väldigt tydligt att det finns egentligen ingenting man kan göra rätt om man ska lyssna till andra. Det är en fin balansgång där lagom alltid är bäst, man får inte vara för mycket åt det ena eller andra hållet. Antingen är man för präktig för att man lagar egen barnmat, eller för lat om man ger köpt barnmat och klämmisar. Det är fint att amma, men man får inte hålla på för länge för då är det lite äckligt. Sätter man en skärm i knät på barnen är man hemsk, men undviker man skärmar så gott det går så tycker andra att man är konstig. Man får inte säga att man gärna skulle vilja vara hemma med barn och inte längtar tillbaka till jobbet, men man får inte heller börja jobba för tidigt för då är man en riktigt dålig mamma som sätter karriär före barn.

I slutändan är det bara S Å T R Ö T T S A M T. Jag orkar inte må dåligt längre över allt jag gör som mamma. Sen Theodor föddes har jag haft dåligt samvete över tusen småsaker. Jag har känt mig värdelös, misslyckad, skämts, känt att jag inte har det som krävs för att vara en bra mamma. Jag kunde inte (kan fortfarande inte) få Theodor att komma till ro själv, han har samsovit med oss sedan dag ett. Han tar fortfarande inte napp och han vägrade vagnen i tre månader. Jag vågar knappt nämna att jag försöker göra så mycket hemlagat det går för jag har märkt hur förnärmade andra mammor blivit när jag nämnt det. Jag köper by the way burkmat och färdig gröt också, försöker bara hålla nere det, för att det känns bäst för MIG, utan att lägga någon värdering i det. Kan rabbla upp sååå många fler situationer där jag fått dåligt samvete och jag tror att många av er känner igen er?

Råden” jag har fått har varit oändliga, och de har oftast syftat på att JAG har gjort något fel, eller inte försökt tillräckligt med alla olika metoder. Och aldrig är det några tips om hur pappan kan göra annorlunda… Jag vet att man ofta menar väl med egna råd och erfarenheter. ibland vill jag faktiskt ha tips och då frågar jag efter det. Men är inte råden ombedda, så behöver man faktiskt inte alltid slänga det i ansiktet på någon annan.

Listan är oändlig på allt vi jämför, kommenterar, ifrågasätter. Och det är så lätt att fastna i den fällan. Börja jämföra sig, värdera. Jag försöker hela tiden påminna mig om att ibland är det faktiskt inte p.g.a. mig, det är utöver min kontroll. Min bebis är en egen individ, lösningar som funkar på andra, funkar kanske inte just för honom. Min uppgift är att hjälpa MITT barn och inte andras, så jag försöker lyssna till hans signaler, mitt hjärta och magkänsla och gör så gott som jag kan för att ge mitt barn vad han behöver i stunden.

Ne tjejer, kan vi inte bara enas om att vi A L L A är fantastiska mammor? Just bara för att vi är mammor? Vi sliter vareviga dag, dygnet runt utan paus. Med att göra våra barn mätta, glada, utvilade, nöjda och trygga. Det viktigaste är väl ändå kärlek och trygghet? Sedan H U R vi gör för att lyckas med att ta hand om våra små, är väl upp till var och en?

S T O P M O M – S H A M I N G !

Har ni upplevt mom-shaming? Dela gärna med er av era erfarenheter och tankar i kommentarsfältet??

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. hedvigs

  Usch vad jobbigt, det är ju nästan värst när det är någon i sin nära omgivning så man ska umgås mycket med under åren=( Men bra att du säger ifrån, det är nog lika bra att dra gränserna tidigt så det inte blir ännu värre! 😘

 2. hedvigs

  Usch vad jobbigt, det är ju nästan värst när det är någon i sin nära omgivning så man ska umgås mycket med under åren=( Men bra att du säger ifrån, det är nog lika bra att dra gränserna tidigt så det inte blir ännu värre! 😘

 3. hedvigs

  Nej det är verkligen omöjligt att tillfredsställa alla, för det är så mycket som anses vara rätt/fel, tror också det är ännu värre med äldre generationner, “som vet vad de pratar om eftersom de haft barn själva”. Men det har ju hänt en hel del under åren och nya insikter/forskning och allt ändras ju, allt var inte bättre förr=) Ingen skulle ju åka med sina barn utan säkerhetsbälte idag som de gjorde förr t.ex;) Jag tror också alltid att mammor vet bäst om sina egna barn men inte andras 😘

 4. hedvigs

  Nej det är verkligen omöjligt att tillfredsställa alla, för det är så mycket som anses vara rätt/fel, tror också det är ännu värre med äldre generationner, “som vet vad de pratar om eftersom de haft barn själva”. Men det har ju hänt en hel del under åren och nya insikter/forskning och allt ändras ju, allt var inte bättre förr=) Ingen skulle ju åka med sina barn utan säkerhetsbälte idag som de gjorde förr t.ex;) Jag tror också alltid att mammor vet bäst om sina egna barn men inte andras 😘

 5. Isabelle

  Jag känner, dessvärre, också igen mig mycket i det du skriver. Min svärmor är värst av alla, hon har sedan min son föddes för 6 månader sen haft åsikter om precis ALLT. Att barn är olika är inget hon köper, utan hon tror att sin väg är den enda rätta och går man inte den så är man dum i huvudet (typ). Förra veckan tappade jag det och sa ifrån, vilket har resulterat i riktig dålig stämning. Så trist, men jag bara kunde inte bita ihop mer utan var tvungen att sätta ner foten.

 6. Isabelle

  Jag känner, dessvärre, också igen mig mycket i det du skriver. Min svärmor är värst av alla, hon har sedan min son föddes för 6 månader sen haft åsikter om precis ALLT. Att barn är olika är inget hon köper, utan hon tror att sin väg är den enda rätta och går man inte den så är man dum i huvudet (typ). Förra veckan tappade jag det och sa ifrån, vilket har resulterat i riktig dålig stämning. Så trist, men jag bara kunde inte bita ihop mer utan var tvungen att sätta ner foten.

 7. sarahnorling

  Känner igen mig! Såååå jobbigt är det när folk lägger sig i. Mina vänner som inte har barn har dock aldrig gjort det, men de äldre generationerna i min/sambons släkt har kommit med några kommentarer och helt ärligt talat så är det det jobbigaste som finns. Man känner sig värdelös för stunden, speciellt när vissa anser att sonen är ”försenad i utvecklingen” för han tex lärde sig vändning vid 5 månader och inte tidigare än så. Min son tar napp och det var tydligen såååå dåligt att börja med det för det är så svårt att sluta sen. Han mååååste dricka mycket vatten (trots att han flaskmatades på heltid vid den tidpunkten & inte behövde vatten då det fanns i ersättningen) och så vidare. Nej fy, jag avskyr verkligen när andra lägger sig i. Vi är mammorna, vi känner våra barn bäst! Är ju en annan sak såklart om barnen lider av det men det är ju inte direkt farligt att ge en barnmatsburk och låta dem kolla på tv ibland, snarare mänskligt och HELT okej! 😘

 8. sarahnorling

  Känner igen mig! Såååå jobbigt är det när folk lägger sig i. Mina vänner som inte har barn har dock aldrig gjort det, men de äldre generationerna i min/sambons släkt har kommit med några kommentarer och helt ärligt talat så är det det jobbigaste som finns. Man känner sig värdelös för stunden, speciellt när vissa anser att sonen är ”försenad i utvecklingen” för han tex lärde sig vändning vid 5 månader och inte tidigare än så. Min son tar napp och det var tydligen såååå dåligt att börja med det för det är så svårt att sluta sen. Han mååååste dricka mycket vatten (trots att han flaskmatades på heltid vid den tidpunkten & inte behövde vatten då det fanns i ersättningen) och så vidare. Nej fy, jag avskyr verkligen när andra lägger sig i. Vi är mammorna, vi känner våra barn bäst! Är ju en annan sak såklart om barnen lider av det men det är ju inte direkt farligt att ge en barnmatsburk och låta dem kolla på tv ibland, snarare mänskligt och HELT okej! 😘

 9. Emma

  Känner tack och lov inte igen mig. alla gör olika och det som passar bäst, och det upplever jag att de flesta andra är fine med:) Däremot kunde min egen osäkerhet göra att jag kände mig shamead när jag hörde om någon som gjorde väldigt anorlunda än mig själv. Med lite självrannsakan kan jag dock se att den andra nog inte brydde sig alls om hur jag gjorde utan bara stod för sina egna val. Håller med dig fullt om att alla gör så bra de kan och att vi ska hylla och inte trycka ner! (vilket jag också upplever att de flesta gör) Tack för en fin blogg!

 10. Emma

  Känner tack och lov inte igen mig. alla gör olika och det som passar bäst, och det upplever jag att de flesta andra är fine med:) Däremot kunde min egen osäkerhet göra att jag kände mig shamead när jag hörde om någon som gjorde väldigt anorlunda än mig själv. Med lite självrannsakan kan jag dock se att den andra nog inte brydde sig alls om hur jag gjorde utan bara stod för sina egna val. Håller med dig fullt om att alla gör så bra de kan och att vi ska hylla och inte trycka ner! (vilket jag också upplever att de flesta gör) Tack för en fin blogg!

 11. Emma

  Jag kännet tack och lov inte igen mig så mycket. Under min mammaledighet pratade alla mycket och väl kring alla dessa ämnen (amning, sömn, mat, skärmar, potträning m.m) och alla gjorde olika. Kände dock aldrig att någon dömde någon utan att alla var fine med att andra gör det som

 12. Emma

  Jag kännet tack och lov inte igen mig så mycket. Under min mammaledighet pratade alla mycket och väl kring alla dessa ämnen (amning, sömn, mat, skärmar, potträning m.m) och alla gjorde olika. Kände dock aldrig att någon dömde någon utan att alla var fine med att andra gör det som

 13. Emma

  Jag känner tack och lov inte igen mig så mycket. Under min mammaledighet pratade absolut alla mammor mycket och länge om alla dessa ämnen (amning, sömn, mat, skärm, potträning m.m) och gjorde oerhört olika. Jag har aldrig upplevt att någon dömt någon utan att fe flesta verkar okej med att alla gör olika och det som passar bäst för dom.

 14. Emma

  Jag känner tack och lov inte igen mig så mycket. Under min mammaledighet pratade absolut alla mammor mycket och länge om alla dessa ämnen (amning, sömn, mat, skärm, potträning m.m) och gjorde oerhört olika. Jag har aldrig upplevt att någon dömt någon utan att fe flesta verkar okej med att alla gör olika och det som passar bäst för dom.

Annons